Volgende session: Foodyard Market 2024

Slow coffee

2 min ■ Blog ■ 25 augustus 2015

Slow coffee

Foodyard is er op dit moment een van extremen. Aan de ene kant is er de trend snelheid en eenvoud. Met slechts een paar mooie ingrediënten in afzienbare tijd een heerlijk gerecht op tafel zetten. Trend nummer twee staat hier eigenlijk lijnrecht tegenover: langzaam aan is daar het devies. Sudderen, wecken, stoven en druppelen dus.

Drup, drup, drup

Druppelen? Jazeker. We hebben het hier over koffie. Want in allerijl koffie zetten door in een razend tempo kokend heet water door gemalen koffiebonen te persen… Wat gebeurt er als we daar de tijd voor nemen? Dan ontstaat Cold Drip koffie. Gefilterd water druppelt door een reservoir vol grof gemalen koffie in een koffiekan. Een Cold Drip koffiezetter is mooi om te zien en geeft heerlijke koffie, maar geduld is vereist. Een liter koffie zetten duurt zo’n acht uur.

16 uur

Dan is er Cold Brew koffie (niet te verwarren met Cold Drip), waarbij gemalen koffie vermengd met koud water wordt weggezet in een afgesloten reservoir, bij voorkeur in de koeling. Na 16 uur wordt het mengsel twee keer gefilterd met een kaasdoek om alle koffiedeeltjes te verwijderen. Wat rest is een koude koffie met een pure en volle smaak. Omdat het geheel nog langer staat te trekken is Cold Brew nog intenser dan Cold Drip.

Zacht en toch sterk

En intens is deze koffie zeker. Vergis je niet, koud gezette koffie bevat meer cafeïne dan reguliere koffie. Daar staat tegenover dat de smaak een stuk zachter en minder bitter is. Het bittertje in koffie ontstaat namelijk juist door de hitte van het water waarmee het wordt gezet. Dat speelt bij Cold Brew/Drip geen rol.


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Koffiebonen estremo, pak 1 kg 

Koffiebonen estremo, pak 1 kg 

Bekijk product
Koffie aroma rood grof gemalen, pak 250 gr 

Koffie aroma rood grof gemalen, pak 250 gr 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken