Volgende session: Foodyard Market 2024

10x de belangrijkste keurmerken voor de horeca

3 min ■ Blog ■ 10 augustus 2020

10x de belangrijkste keurmerken voor de horeca

Keurmerken worden steeds belangrijker. Gasten willen het liefst verantwoorde keuzes maken en de vraag naar gecertificeerde producten op het bord is daarom groter dan ooit. Maar niet alleende vraag naar gecertificeerde producten is enorm, ook het aantal keurmerken neemt in razend tempo toe. Hoe bepaal je welke keurmerken voor jou van waarde zijn? En wat is de betekenis van al die verschillende keurmerken? Milieu Centraal legde alle keurmerken langs de meetlat. Hierbij werd gelet op hoe streng de eisen zijn op milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn, op controle en transparantie. We delen het overzicht van de 10 belangrijkste voedselkeurmerken voor de horeca en leggen je uit waar ze voor staan.

1. ASC

ASC staat voor Aquaculture Stewardshop Councel. Dit internationale keurmerk is opgericht in 2010 en staat voor duurzame kweekvis. Het keurmerk garandeert dat de vis geproduceerd is met respect voor het milieu en in goede arbeidsomstandigheden. Het label is inmiddels terug te vinden op negen soort vis, zoals zalm, tilapia, forel, pangasius en garanalen.

2. Beter Leven 2 en 3-sterren

Het Beter Leven-keurmerk is in het leven geroepen door de Dierenbescherming en is ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Producten met 1, 2 of 3 sterren, wat aangeeft in hoeverre er in de productie rekening is gehouden met het dierenwelzijn. Een Beter Leven 2 sterren-keurmerk garandeert bijvoorbeeld dat varkens binnen minimaal 1 m² ruimte hebben en dat kippen ouder worden dan 56 dagen. Bij een 3 sterren-keurmerk zijn deze voorwaarden nog wat aangescherpt. Zo hebben varkens daar binnen recht op 1,3 m² ruimte en worden kippen dan 81 tot 87 dagen oud.

3. Demeter

Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Producten die een Demeter keurmerk hebben gekregen, voldoen aan de normen voor biologische landbouw zoals die binnen de Europese wetgeving zijn vastgelegd. Daarnaast kunnen boeren en verwerkers als aanvulling ook nog een Demeter-certificaat ontvangen wanneer ze aan de Demeter-normen en -richtlijnen voldoen.

4. EKO

EKO is een Nederlands keurmerk voor biologische landbouw, dat alleen van toepassing is op voedingsproducten. Het keurmerk garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke manier gebeurt en geeft producten aan die voor de volle 100 procent afkomstig zijn uit de biologische landbouw. (Voor verwerkte producten geldt dat deze minimaal voor 95 procent uit biologische ingrediënten moet bestaan.) Goed om te weten: het keurmerk heeft twee varianten: één voor restaurants en één voor verkooppunten.

5. Europees keurmerk voor biologisch

Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die geproduceerd worden binnen de Europese Unie. Het keurmerk geeft aan dat een product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat dan ook verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie zijn geproduceerd.

6. Fairtrade

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Het doel? Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen. Het fairtrade keurmerk garandeert dat producten voldoen aan de normen voor eerlijke handel. De boeren en telers hebben een eerlijk loon voor hun producten gekregen en er is goed omgegaan met hun rechten en gezondheid. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met milieuaspecten.

7. MSC

MSC staat voor Marine Stewardship Council en is sinds 1996 het internationale keurmerk voor duurzame vis. Het keurmerk is te vinden op wilde vis en zeewier, waarbij het garandeert dat de vis is gevangen en de zeewier geoogst met respect voor het milieu en de vispopulatie.

8. On the way to PlanetProof

Het keurmerk On the way to PlanetProof was eerder bekend onder de naam ‘Milieukeur’. Het keurmerk heeft het milieu als aandachtspunt en staat voor de verduurzaming van producten en diensten. De criteria van On the Way to PlanetProof hebben dan ook betrekking op de hele levenscyclus van het product. Dit keurmerk geldt bovendien niet alleen voor voedingsmiddelen zoals zuivel, groenten en fruit, maar ook voor bloemen, planten en bomen.

9. Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een internationaal keurmerk voor duurzame landbouw. Het keurmerk garandeert goede arbeidsomstandigheden en een beperkte impact op het leefmilieu bij de productie van voedingsproducten zoals bananen, koffie, thee, chocolade en palmolie. Ook besteedt dit keurmerk aandacht aan biodiversiteit.

10. UTZ

UTZ is een internationaal keurmerk dat in 2002 werd opgericht als ‘UTZ Certified’. Het UTZ keurmerk garandeert goede arbeidsomstandigheden en een beperkte impact op het leefmilieu. Dit keurmerk geldt specifiek voor business-to-business en is daarom ook niet terug te vinden op consumentenproducten. Alleen producten zoals cacao, koffie, hazelnoten en thee hebben dan ook het UTZ keurmerk.

Meer duurzame keuzes maken? Lees hier alle praktische tips »

Bronnen: Labelinfo.be, Milieu Centraal, Het Voedingscentrum


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community