Volgende session: Foodyard Market 2024

Verrukkelijke vijf: Spaanse en Italiaanse vleeswaren

3 min ■ Blog ■ 7 januari 2016

Verrukkelijke vijf: Spaanse en Italiaanse vleeswaren

Wie is er niet gek op? Een plankje vol met smakelijke hammen en worsten als borrelhap of sharing dish. Al eerder gaven we drie tips voor goed gevulde borrelplanken, maar deze vijf verrukkelijke vleeswaren zijn ook zeker het voorschotelen waard.

1. Subtiel van smaak

De Chorizo Trocal van Embutidos Alejandro is een ambachtelijke en honderd procent natuurlijke Ibérico in Pamplona-stijl. Deze chorizo droogt langer dan vergelijkbare worsten (ongeveer een maand), waardoor hij een lagere zuurgraad en subtiele smaak heeft. Producent Alejandro hanteert een traditioneel recept uit de Rioja, met vlees van de bout, Pimentón dulce de la Vera DOP, knoflook en zeezout. Deze chorizo is behalve heerlijk op een charcuterieschotel ook lekker bij gamba's (als tapa) en als krokante toevoeging aan soepen, salades en wild.

Shop de Chorizo Trocal Alejandro »


2. Italiaanse delicatesse

Capocollo Rete Segarelli is een handgebonden coppa uit Assisi in Umbrië. De naam capocollo verwijst naar het nekdeel van het varken. Dit vlees wordt gemarineerd in witte wijn, knoflook en peper. Het is rijk aan romige vetdeeltjes. Ook deze gedroogde worst doet het bijzonder goed op een plankje, op brood, bij salades en (kort verhit) bij kabeljauw en andere witte vissoorten.

Shop de Capocollo Rete Segarelli »


3. Delicate prosciutto uit Parma

De Parmaham van Antica Corte Pallavicina staat bekend als de meest delicate Italiaanse ham. Alleen varkens van tenminste 160 kilo komen in aanmerking voor deze edele prosciutto. De eerste 18 maanden rijpt de ham in de heuvels Langhirano, waarna Antica Corte Pallavicina alleen de beste hammen uitkiest en die verder laat rijpen (tot wel 24 maanden in totaal) in zijn middeleeuwse kelders. De mist van de ernaast gelegen Po rivier geeft deze ham zijn zachtheid en unieke geur.

Shop de Parmaham


4. 'Lekkerste ham van Europa'

Behalve de (volgens veel chefs) lekkerste ham van Europa is Jamón Ibérico de Bellota ook één van de gezondste. Het voortreffelijke vlees komt van varkens die uitsluitend eikels en grassen eten in de vrije natuur. De raszuivere varkens van producent Joselito komen uit de eigen bloedlijn en worden pas op tweejarige leeftijd geslacht. Kenmerkend is de fijne vetmarmering en nootachtige smaak van de ham. Naast de voeding en late slacht draagt ook de lange rijping bij aan de excellente kwaliteit. Bijkomend voordeel: de Ibérico ham is rijk aan vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten.

Shop de Jamón Ibérico Roja »



5. Romig van smaak

Deze Salchichón Ibérico Bellota is een Spaanse salami van het beroemde Ibérico varken. De worst uit Salamanca staat bekend om zijn fijne structuur en nootachtige smaak. Het vlees komt van de mooiste delen van het varken en kent een rijke vetmarmering wat de worst lekker romig maakt. De nootachtige smaak is het directe gevolg van de voeding van het varken, die vooral uit eikels en gras bestaat. Peper, nootmuskaat en kruiden voegen nog meer smaak toe aan het vlees. Erg geschikt voor op de borrelplank of op een broodje (bocadillo)!

Shop de Salchichón Ibérico Bellota »

Heb je een specifieke vraag over vleeswaren? Stel 'm aan jouw vakgenoten via de Foodyard Community »


Vivian Bruinsma
Vivian Bruinsma
Foodyard redactie
Chorizo trocal Alejandro, stuk 1,4 kg 

Chorizo trocal Alejandro, stuk 1,4 kg 

Bekijk product

Meer talks voor jou