Volgende session: Foodyard Market 2024

Gastvrijheid: do's en don'ts

2 min ■ Blog ■ 24 december 2015

Gastvrijheid: do's en don'ts

Soms is een onderwerp zo belangrijk dat een enkele tekst te kort is om er alles over te zeggen. Gastvrijheid is er zo een, want zonder gastvrijheid is er simpelweg geen horeca. Daarom gaan we de aankomende weken dieper op het onderwerp gastvrijheid in met hulp van Ysbrandt Wermenbol van restaurant Lime: een chef die een goed lopende - maar grote - zaak sloot, om op kleinere schaal gastvrijheid naar een hoger plan te tillen (meer daarover lees je hier).

Wat gastvrijheid voor Ysbrandt betekent? “Gastvrijheid is de kunst van mensen een thuisgevoel geven, je gasten volledig op hun gemak stellen. Gastvrijheid moet puur zijn. Je moet jezelf erin zijn.” We vragen naar de do’s en don'ts op het gebied van gastvrijheid en komen tot een mooi overzicht. Wat moet je vooral wel en vooral niet doen om gastvrij te zijn?

Don'ts

  • Te veel aandacht geven aan vaste gasten.
    Ysbrandt: “Het is vaak makkelijk om jouw vaste gasten veel aandacht te geven. Je kent ze en zij kennen jou. Vaste gasten verwachten meestal ook meer aandacht, ze komen niet voor niets vaak terug. Toch is het heel belangrijk om juist de mensen die voor het eerst binnen komen te leren kennen. Zo zorg je ervoor dat alle gasten een leuke avond hebben en de persoonlijke aandacht krijgen die ze verdienen.”
  • Alleen zelf gastvrijheid uitdragen.
    “Als gastheer of gastvrouw bent je het gezicht van jouw zaak. Maar je kunt niet overal tegelijk zijn”, legt Ysbrandt uit. “Het hele team, van keuken tot bediening, moet bijdragen aan een gevoel van gastvrijheid.”
  • Alleen transporteren.
    “Ik wil niet dat mijn medewerkers alleen drankjes en gerechten naar een tafel brengen. Ik vraag hen echt met gasten bezig te zijn. Om dat te stimuleren vraag ik mijn medewerkers om bij ieder contact iets te weten te komen over de gasten die ze bedienen.”

Do’s

  • Een goede eerste indruk maken.
    “Bij binnenkomst wil je jouw gasten meteen een warm en welkom gevoel geven. Het gezicht van de gastheer of gastvrouw zou daarom het eerste moeten zijn wat men ziet. Ook belangrijk is het ‘lezen’ van gasten bij binnenkomst. Waar hebben deze mensen behoefte aan? Probeer dat in te schatten en erop in te spelen.”

  • Op uw timing letten.
    “Probeer altijd de behoeften van de gast in te schatten. Dan weet je precies wanneer jouw aanwezigheid bij de tafel gewenst is. Wanneer gasten druk in gesprek zijn geef je hen de ruimte. Wanneer stiltes ongemakkelijk worden ga je erheen om het gesprek op gang te brengen.”

  • Problemen direct aanpakken.
    “Overal worden fouten gemaakt. Als je jouw gasten goed in de gaten houdt, zie je het wanneer iemand het niet naar zijn of haar zin heeft. Het is dan belangrijk om meteen te handelen en een gast niet met een negatief gevoel weg te laten gaan. Ga het gesprek aan zodat je er samen met de gast uitkomt.”

Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community