15 tips: wat te doen tijdens sluiting?

15 tips: wat te doen tijdens sluiting?

Geplaatst op 23 maart 2020

Veel horecaondernemers grijpen de gedwongen sluiting aan als gelegenheid om aan hun zaak te werken in plaats van in hun zaak. Een grondige voorjaarsschoonmaak en hier en daar een klusje zorgen ervoor dat jouw zaak straks helemaal klaar is voor hét piekmoment van de horeca: de zomer. Met deze klusjes gaat jouw zaak spic en span de topdrukte tegemoet.

1. Maak het gasfornuis eens grondig schoon. Schuif het gasfornuis van de muur en ontvet het hele fornuis plus de muren en vloer eromheen. Bovendien heb je nu mooi de tijd om de pitten van het fornuis uit te koken in sodazout en dit een dag te laten weken. Hierna ziet je fornuis er gegarandeerd weer uit als herboren.  

2. Scheve keukenkastjes en losse deurtjes: het is in menig horecakeuken aan de orde van de dag. Je hebt nu alle tijd om de boel eens aan te schroeven en te zorgen dat alles weer waterpas recht hangt.

3. Het magazijn is vrijwel altijd goedgevuld en dat is natuurlijk een goed teken. Grote kans dat dat deze weken anders is. Dat maakt deze weken wel het ideale moment om je magazijn op te ruimen, schoon te maken en waar nodig te herschikken.

4. Ook je koelingen zijn op dit moment waarschijnlijk leger dan ooit. Schrob deze ook grondig en maak ook de rubbers van de koeling schoon (of vervang ze eventueel).

5. De vaatwasser is zo’n typisch apparaat dat niet altijd de behandeling krijgt die nodig is. Wanneer was de laatste keer dat je ‘m goed hebt schoongemaakt en ontkalkt hebt? Juist. Tijd om dat nu te verbeteren.

6. Zoek de servetten uit. Er zitten er altijd wel een paar tussen die niet meer helemaal brandschoon zijn en waarbij dat ook na zes keer wassen niet meer beter zal worden. Tijd om die servetten uit te zoeken, weg te gooien en te inventariseren of je eventueel wat nieuwe servetten moet aanschaffen.

7. Hetzelfde geldt voor het bestek en het servies: loop alles na en selecteer de borden, kommen, messen, vorken en lepels die er niet meer optimaal uitzien.

8. Het schoonmaken van peper-en-zoutstelletjes is zo’n typisch klusje dat altijd vooruitgeschoven wordt. Nu is er geen ontkomen meer aan: geef ze een poetsbeurt. Hetzelfde geldt voor andere eventuele tafeldecoratie: haal daar nu ook een doekje overheen.

9. Ziet jouw menukaart er al jaren hetzelfde uit? Geef ‘m een make-over. Ga (eventueel met wat hulp van een grafisch vormgever) aan de slag met een nieuwe lay-out voor je menukaart.

10. Een onderhoudsbeurt voor een houten vloer in een horecazaak vereist een strakke planning, maar zoiets is tijdens deze gedwongen sluiting iets eenvoudiger te organiseren. Mocht jouw houten vloer dus wel een waxbeurt of andere opknapbeurt kunnen gebruiken, dan is dit het moment om alle meubels aan de kant te schuiven en daarmee aan de slag te gaan

11. Ook een fris likje verf op de muren is iets dat je normaal gesproken niet zo makkelijk organiseert. Mocht je dus een wandje willen overschilderen, dan is dit het moment om die kwast ter hand te nemen!

12. Deze weken lenen zich perfect om ook aan de details van je zaak te verwerken. Dus: werk de voegen van je muur en vloer eens bij en ga kiertjes en scheurtjes te lijf met wat kit. Zo is alles weer glad en strak. Wel zo mooi én zo hygiënisch.

13. We hopen allemaal op betere tijden en hopelijk kan er dan ook volop gebruik worden gemaakt van het terras. Investeer nu dus wat extra in het upgraden van je terras, denk aan het egaliseren van de tegels (niets zo irritant als wiebelende stoelen en tafels!), het schuren en beitsen van de meubels en het repareren van parasols. Ook het schoonspuiten van de tegels en het schoonmaken van de windschermen doen wonderen voor een frisse uitstraling van je terras.

14. Een beetje groen doet een hoop voor je terras. Geef je bestaande plantenbakken daarom een upgrade of ga aan de slag met het maken van plantenbakken, bijvoorbeeld van steigerhout. Bovendien is deze tijd van het jaar perfect om planten te poten, dus je kunt de plantenbakken nu ook meteen vullen.

15. Elke zaak met een terras heeft ook terrasmeubel of debraseerkar waar bedienend personeel de spullen vanaf pakt. Maak hiervan de blikvanger van het terras door ‘m grondig schoon te maken, een fris likje verf te geven en je logo erop te schilderen of te branden.  

Meer inspiratie wat je kunt doen tijdens de gedwongen sluiting? Lees het hier » 

Deze blogs vind je misschien ook interessant