Volgende session: Foodyard Market 2024

Uitgelicht: zure bieren

2 min ■ Blog ■ 21 juni 2017

Uitgelicht: zure bieren

Nederland heeft massaal het speciaalbier omarmt. Microbrouwerijen brouwen nieuwe, eigenzinnige bieren in kleine batches, die vervolgens gretig aftrek vinden. Zelfs nu de trend al een behoorlijke tijd leeft, slagen brouwerijen er nog steeds in te verrassen met nieuwe soorten en smaken. Bas Vissers - biersommelier in de dop bij brouwerij Oedipus - geeft een pleidooi voor zure bieren.

Oud recept, nieuw bier

“Je merkt dat in de bierwereld veel oude recepten weer tot leven komen”, vertelt Bas. “Geïnspireerd door Amerikaanse bierbrouwerijen, gaan ook wij steeds meer experimenteren met bieren. Bier kan zoveel meer zijn dan wat mensen nu denken. En dat biedt mogelijkheden. Wij willen mensen verrassen met smaken en hun smaakpapillen prikkelen. Dit doen wij onder andere door oude recepten weer nieuw leven in te blazen.”

Zuur bier in opkomst

“Vroeger was vermoedelijk al het bier zuur”, vertelt Bas. “Bier wordt zuur door melkzuurbacteriën die van nature in bier voorkomen. Jaren hebben we deze bacterie uit het bier gehaald, maar nu is het populair om deze juist te laten zitten. Zuur bier kan je op twee manieren brouwen. Je kunt bier blootstellen aan de buitenlucht, waarin 'wilde gist’ en bacteriën zweven. Deze gist valt dan letterlijk uit de lucht in het bier. Na minimaal een jaar rijpen is het bier klaar om gedronken te worden. De andere manier is eenvoudiger en sneller: je voegt simpelweg melkzuurbacteriën toe aan het bier, waardoor je een ander type zuur bier ontwikkelt. Deze methoden wordt door brouwerijen veel gebruikt en dit is ook de manier hoe wij onze zure bieren brouwen.”

“Sta open voor nieuwe smaken en geef het de tijd. Olijven vond je in het begin misschien ook niet lekker.” - Bas

Leren waarderen

“Op de bierkaart zou het zure biertje goed de rol van witbier kunnen overnemen. Witbier heeft ook een fris zuurtje met een zoete tegenhanger. Zuur bier is dan ook perfect om op een mooie zomerdag te serveren en kan dienen als de ultieme dorstlesser. Maar eigenlijk vind ik dat bier niet seizoensgebonden hoeft te zijn. Wie voor het eerst een zuur biertje drinkt moet misschien even wennen aan de smaak. Toch zien we dat mensen tegenwoordig op een hoger niveau met bier bezig zijn. Men staat open voor nieuwe smaken en bierstijlen. Daarom raad ik iedereen aan vooral te proeven en te blijven experimenteren.”


Bekijk het zure bier Polyamorie van brouwerij Oedipus in de webshop »


Larissa van den Bosch
Larissa van den Bosch

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik me graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Meer talks voor jou

Topics in de community

Ontdek meer over

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken