Volgende session: Foodyard Market 2024

Verminder je energieverbruik: 4 tips

2 min ■ Blog ■ 26 augustus 2020

Verminder je energieverbruik: 4 tips

Het terugdringen van je energieverbruik is een belangrijk onderdeel van je duurzaamheidsbeleid én kan behoorlijk schelen in de portemonnee. Bovendien ben je als ondernemer vandaag de dag verplicht om je energiebesparende maatregelen te delen. Kortom: genoeg reden om aan de slag te gaan met het verminderen van je energieverbruik. Zo pak je dat aan.

1. Controleer je apparatuur

De keuken is in vrijwel elke horecazaak de grootste energieverbruiker. Zorg dat elektrische platen en gasbranders niet onnodig aanstaan. Instrueer je medewerkers bijvoorbeeld om apparaten niet standaard bij binnenkomst aan te zetten, maar hiermee te wachten tot dit echt nodig is. Daarnaast is de vaatwasser een grote energieslurper. Gaat jouw vaatwasser al behoorlijk wat jaren mee? Denk er dan eens over na of het misschien de moeite waard is om deze te vervangen.

2. Vervang je verlichting

Het vervangen van bestaande verlichting voor LED, is een goede investering. Het is slim om dan ook meteen verlichtingssensoren aan te schaffen. Er zijn immers veel ruimtes waar vaak het licht brandt, terwijl daar lang niet constant mensen aanwezig zijn, zoals het magazijn, de toiletten en de personeelsruimtes. Zo’n sensor is dan vaak binnen een paar maanden al terugverdiend.

3. Terrasverwarming

Op veel terrassen draaien de heaters op het terras de hele avond op volle toeren, terwijl het terras lang niet altijd gevuld is. Zonde! Een goede oplossing is om te werken met terrasverwarming die werkt op basis van bewegingssensoren. Zo zorg je ervoor dat de heater alleen brandt als er ook daadwerkelijk gasten zitten en wordt er dus geen onnodige energie verbruikt.

4. Waterverbruik

Oké, deze valt officieel niet onder energieverbuik, maar ook het terugdringen van je waterverbruik maakt een belangrijk verschil. Een sensorkraan is hierbij een mooie eerste stap. Bovendien vinden gasten – zeker in deze post-coronatijd – een sensorkraan een stuk hygiënischer. Daarnaast kun je waterbespaarders installeren: die zorgen ervoor dat er 50 procent minder water uit de kraan stroom, zonder dat je het merkt. Dat is nog eens slim besparen!

Meer weten over een duurzame werkwijze? Van een milieubewuste menukaart tot je waste verminderen: lees de tips »


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community