Volgende session: Foodyard Market 2024

Één cappuccino, de hele middag een tafel bezet. Hoe ga je om met flexwerkers in je zaak?

4 min ■ Blog ■ 30 juni 2021

Één cappuccino, de hele middag een tafel bezet. Hoe ga je om met flexwerkers in je zaak?

Flexwerken is niet meer weg te denken en dus strijken steeds meer mensen met hun laptop neer aan een tafeltje in een koffietent. Maar gasten die de hele middag een tafeltje bezet houden en slechts één drankje bestellen, zijn - zeker in tijden van beperkende coronamaatregelen - geen wenselijk scenario. Hoe ga je hiermee om? We vroegen drie horecaondernemers naar het flexwerk-beleid in hun zaak.

Peter Braakman
Eigenaar van: Cupp in Utrecht
Hanteert: tafelhuur voor laptoppers

“Ik wil voorkomen dat mijn zaak als een studiezaal aanvoelt”

“We zijn best een tijdje zoekende geweest in ons beleid voor flexwerkers. De sfeer in mijn zaak verandert gewoon enorm als er veel laptoppers zitten, dat is de belangrijkste reden geweest om te zoeken naar een passend beleid. Wat kunnen we doen zodat we geen bibliotheek worden? In eerste instantie kozen we ervoor om nog maar een deel van de tafels beschikbaar te stellen voor flexwerkers. Dat doen we nog steeds, maar vorig jaar hebben we daar ook een ‘tafelhuur’ aan toegevoegd. We vragen voor flexwerken nu 7,50 euro per uur en daar zitten dan twee drankjes bij in. Of je kunt voor 30 euro een dagdeel boeken, met onbeperkt koffie en thee én een croissantje of bananenbrood. Er zijn ongetwijfeld ook mensen afgehaakt op dit beleid, maar over het algemeen zijn gasten positief verrast door deze manier van werken. Het schept duidelijkheid en neemt zowel aan de kant van de gast als van de medewerkers een hoop irritatie weg. Ik denk dat het überhaupt steeds gangbaarder wordt om voor laptop-werken te betalen. Gasten gaan dat zelf gelukkig ook steeds meer inzien.”

Cor de Graaff
Eigenaar van: het franchise-concept 30ML
Werkt met: speciale tijden voor laptoppers

“Iedereen heeft begrip voor ons beleid, zeker nu met corona”

“Met name in de grote steden is het steeds gebruikelijker om te flexwerken in de horeca. In een aantal van onze zaken merkten we al voor corona dat het te gek werd met het aantal laptoppers. Als je ‘nee’ moet verkopen aan een tweetje of een viertje voor de lunch omdat één persoon een tafel bezet houdt met een laptop, dan denk je wel: dit is niet helemaal de bedoeling. Dus toen hebben we een laptop-policy ingevoerd. Er staan kaartjes op de tafels met de tijden staan waarop flexwerken bij ons wel en niet is toegestaan. Of er zijn een aantal tafels beschikbaar gesteld voor laptops. Rond lunchtijd willen we de zaak het liefst helemaal vrij hebben van laptops, zodat iedereen kan komen lunchen. Als mensen vragen of ze mogen werken in een van onze vestigingen, dan geven de meeste ondernemers de spelregels aan. Dus: ‘Je bent van harte welkom om hier te komen werken, maar als er straks mensen komen lunchen en er is geen plek, willen we je vriendelijk vragen om voor hen plaats te maken’. Zeker nu met corona snapt ook echt iedereen dat, hoor. Je hebt gewoon minder tafels beschikbaar, dus daar gaat iedereen heel begripvol mee om.”

Marleen de Kort
Eigenaar: van Downtown en Bairro Alto in Nijmegen
Startte met: de workspace Bairro’s Buro 

“Ik wil zo min mogelijk ‘nee’ verkopen aan mijn gasten”

“Ik had eigenlijk nooit moeite met laptoppers in mijn zaak. Ik vond de dynamiek die zij brachten juist wel leuk en als het druk werd, voelden ze vaak zelf wel aan dat ze plaats moesten maken voor anderen. Maar toen we vorig jaar alleen open mochten met 1,5 meter afstand, konden we in plaats van 32 mensen nog maar 15 mensen kwijt in de zaak. Dan is het toch ineens een ander verhaal. Ik hecht er veel waarde aan om zo min mogelijk ‘nee’ te hoeven verkopen aan je gasten. Dus ik probeer altijd met een oplossing te komen, of in ieder geval een goede uitleg waarom iets niet kan, maar nu liep ik toch een beetje vast op die werkende mensen in mijn zaak. Toen het pand naast Bairro Alto vrijkwam, bedacht ik: daar kan ik iets met werkplekken doen.

Ik geloof dat het thuiswerken vanaf nu ook meer gangbaar gaat worden, dus meer mensen zullen een afwisseling zoeken tussen hun huis en een andere leuk werkplek. Daar speel ik met Bairro’s Buro op in. Het is een workspace, waar je via de website een specifieke tafel kunnen reserveren. Ik wilde een plek creëren waar je in de eerste plaats lekker kunt werken, maar waarbij je toch wel een beetje die horeca vibe hebt en geïnspireerd raakt. Je kunt de tafels al vanaf 1 uur boeken en de kosten zijn 5 euro voor het eerste uur en daarna 2,50 euro per uur. Het eerste koffietje krijg je daarbij van ons, maar verder is de prijs wel echt de huur voor de tafel. Je kunt bij Bairro’s Buro via een QR-code iets van onze kaart bestellen, maar je mag ook gerust je eigen boterhammen meenemen. Mensen vinden die duidelijkheid volgens mij heel erg fijn. Ze voelen zich niet in de weg zitten en voelen zich ook niet de verplicht om iets te bestellen. En alles wat ze wel bestellen, dat is bij ons een fijn extraatje op de omzet. We zijn nog maar een paar weken geopend en tot nu toe loopt het al hartstikke goed.”

Hoe ga jij om met laptoppers in je zaak? Laat het ons weten onder deze Instagram post » Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community