Foodyard goes veggie! De komende weken inspireren we je elke vrijdag met drie verschillende bereidingswijzen van één groente. Nadat chef Gijs Kemmeren eerder al aan de slag ging met rettich en snijboon, laat hij je deze keer zien hoe je drie bijzondere bereidingen maakt met bloemkool.
1. Bloemkool couscous
Ingrediënten
Bestel de ingrediënten »
- 1 kilo bloemkool
- Crème fraîche
- Citroenrasp en -sap
- Zout
Bereiding
- Snijd de bloemkool in grove stukken. Snijd de dikke delen van de steel wat fijner
- Blancheer de bloemkool in gezouten water of stoom de bloemkool 3 minuten
- Haal de bloemkool uit het water en verspreid op een plateau
- Dek af met een koude, natte doek en plaats direct in de koelkast. Laat volledig afkoelen
- Draai met behulp van een cutter de bloemkool tot couscous formaat
- Breng de couscous op smaak met crème fraîche, citroen en zout
- Verwarm de couscous onder voortdurend roeren of serveer koud
2. Bloemkoolnerven
Ingrediënten
Bestel de ingrediënten »
- Bloemkoolnerven
- Dressing naar keuze
Bereiding
- Verwijder de bladresten van de nerven
- Laat de nerven in koud water stevig worden in de koelkast
- Snijd dunne linten met behulp van een mandoline
- Bewaar in koud water om de nerf knapperig te houden of onder een vochtige doek voor een zachter resultaat
- Maak aan met een dressing naar keuze en serveer direct
3. Bloemkool gebakken
Ingrediënten
Bestel de ingrediënten »
- 1 bloemkool
- 60 gram mosterd
- 2 gram venkelzaad poeder
- 1 gram kerriepoeder
- 50 ml witte wijnazijn
- Zout
Bereiding
- Vermeng alle ingrediënten, behalve de bloemkool, tot een marinade
- Maak de bloemkool schoon door de nerven en het blad weg te snijden
- Besmeer de bloemkool royaal met de marinade en bestrooi met zout
- Laat de marinade in de bloemkool trekken
- Besprenkel met zonnebloemolie en plaats in een oven van 175°C
- Bak in ongeveer 30 minuten goudbruin (afhankelijk van de grote van de bloemkool)
- Snijd en serveer direct.
Wil je meer bijzondere groentebereidingen van Gijs Kemmeren zien? Bekijk alle video's »