Volgende session: Foodyard Market 2024

Tips voor meer omzet op het terras

3 min ■ Blog ■ 11 juni 2021

Tips voor meer omzet op het terras

Jouw terras heeft een grotere waarde dan ooit tevoren. Hoe benut je jouw terras zo effectief mogelijk en hoe stimuleer je de omzet? 

1. Snel bestellen

Zorg ervoor dat gasten zo snel mogelijk kunnen bestellen. Zet bijvoorbeeld een bestel app in, zodat gasten direct kunnen bestellen en medewerkers de bestelling alleen nog maar hoeven uit te serveren. 

2. Personeel trainen 

Misschien wel de belangrijkste tip: zorg voor een goede training van je personeel, zodat iedereen weet wat de taken en doelen zijn, hoe je bijverkopen kan stimuleren, wat er op de menukaart staat, wat de ‘winnaars’ zijn op de menukaart en ga zo maar door. 

3. Beleving & comfort 

Leg je gasten in de watten en doe net iets extra’s, zodat ze een fijn (en langer) verblijf hebben, meer besteden, vaker terugkomen en jouw spot aanbevelen bij vrienden. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Een overkapping: dat kan al met een parasol, een tent of voor de uitpakkers een mini-kas
  • Heaters of warmtekussens in de avond
  • Zet een barbecue op het terras waar de chef producten bereidt 
  • Zonnebrand tijdens zonnige dagen
  • Powerbanks om telefoons op te laden
  • Kleurplaten voor de kleintjes
  • Een magnetron waar hapjes voor baby’s opgewarmd kunnen worden 
  • Een bak met water voor dorstige viervoeters
  • Is het echt snikheet? Deel homemade waterijsjes uit (aan de kids) 
  • Ben je bezig met een nieuw gerecht of drankje? Deel deze uit in kleine proefbakjes of glaasjes. Het is niet alleen een gastvrij gebaar, de gast voelt zich hierdoor ook heel speciaal: want hij mag ‘voorproeven’. 

En verplaats jezelf vooral in de gast. Zie je dat een gast medicijnen wilt innemen, geef een glaasje water. Willen gasten een foto maken van hun eerste terrasje? Vraag of je de foto kan maken. Het zijn vaak de kleine handelingen die de meeste indruk achterlaten. 

4. Zet in op borrelplanken

Juist op het terras is een borrelkaart erg in trek en voor jou als ondernemer zijn terrasplanken echte margepakkers. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde borrelplank of steek een borrelplank in op een thema als mexicaans of juist lokaal. 

5. Menukaart verdient extra aandacht

Eerder deelden we al tips voor een margerijke menukaart. Een greep uit de tips: 

  • Maak de kaart niet te groot
  • Gebruik margerijke producten in meerdere gerechten
  • Benadruk winnaargerechten extra op de kaart 
  • Zet verse en gezonde gerechten op het menu

6. Terras voor alle weersomstandigheden 

Niet onbelangrijk: pas jouw terras aan op de veranderende weersomstandigheden. Zitten jouw gasten bijvoorbeeld ook fijn op het terras als het regent, hard waait of als het wat kouder is? Haal het optimale uit de capaciteit van jouw zaak door hierop in te spelen met bijvoorbeeld windschermen, dekentjes en heaters. 

7. Drankenkaart  

Ga voor een margerijke drankenkaart en zet in op bijvoorbeeld homemade lemonades en (alcohol)vrije cocktails. Luxe limonades kan je per glas serveren, maar bijvoorbeeld ook per kan of per tap die je op tafel zet. Ook met de koudere dagen in het najaar kan je alvast denken aan warme winterdranken voor op het terras. Is jouw drankenkaart aan een upgrade toe? Bekijk de lekkerste terrasdrankjes in de shop van Bidfood »


Vivian Bruinsma
Vivian Bruinsma
Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community