Volgende session: Foodyard Market 2024

Zo houd je de inkoop van je restaurant duurzaam

2 min ■ Blog ■ 28 juli 2020

Zo houd je de inkoop van je restaurant duurzaam

Duurzaamheid is de afgelopen jaren een belangrijk thema geworden binnen de horeca. Elke ondernemer voelt de noodzaak om hier ‘iets’ mee te doen. De vraag is alleen: waar begin je? Met de inkoop kun je al een groot verschil maken, hier heb je als ondernemer immers direct invloed op. We geven vijf tips om de inkoop voor jouw horecazaak te verduurzamen.

1. Kies voor lokaal

Het is de afgelopen maanden actueler dan ooit: ‘support your locals’. Niet alleen consumenten kunnen hieraan bijdragen, maar jij als ondernemer natuurlijk ook. Producten uit de regio zijn vaak niet alleen verser (en daardoor lekkerder) dan ver weg, maar je steunt medeondernemers uit de buurt ook meteen. Wanneer je het verhaal achter het product ook nog op een goede manier aan je gasten weet over te brengen, krijgt een streekproduct bovendien behoorlijk wat meerwaarde. De vraag van horecabezoekers naar producten die bijdragen aan regionale kringlopen, wordt steeds groter én ze zijn ook steeds vaker bereid om hier wat meer voor te betalen.

2. Duurzame leveranciers

Welke leveranciers je kiest, kan een belangrijk verschil maken voor je footprint. De ene leverancier heft het thema duurzaamheid nu eenmaal hoger op de agenda staan dan de andere. Ga in gesprek met de leveranciers waarmee je intensief samenwerkt en achterhaal welke inspanningen zij doen voor een duurzame bedrijfsvoering. Wij zeggen: samen naar een betere wereld.

3. Keurmerken

Welke producten zijn een verantwoorde keuze en welke niet? Keurmerken zijn ontwikkeld om jou wegwijs te maken in de meest duurzame keuzes voor jouw inkoop. Voor vleesproducten zijn het Europees Biologisch Keurmerk en het Beter Leven Keurmerk goede graadmeters. Voor de keuze van vis, schaal- en schelpdieren is de VISwijzer is een initiatief dat helpt om je wegwijs te maken in de meest duurzame keuze. De VISwijzer beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren die in Nederland te koop zijn, op duurzaamheid en helpt je om alleen nog vissoorten te serveren die zorgvuldig zijn gekweekt, met minimale schade aan de natuur of niet zijn overbevist.

4. Denk na over verpakkingen

Verpakkingen van voedsel hebben een functie. Ze beschermen, zijn nodig voor het vervoer, bieden productinformatie en zorgen voor een betere houdbaarheid. Toch is het wel goed om hierbij zo veel mogelijk gebruik te maken van zo veel mogelijk duurzame materialen en te screenen wanneer een verpakking echt noodzakelijk is en wanneer niet. Houd hier in je inkoop zo veel mogelijk rekening mee en scheid na gebruik afval en verpakkingen in de juiste container. Zo kan alles ook weer zo veel mogelijk gerecycled worden.

5. Disposables

Niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege het naderende plasticverbod, is het zinvol om artikelen voor eenmalig gebruik zo veel mogelijk te vermijden. In sommige gevallen zal het onvermijdbaar zijn. Kies in dat geval in ieder geval voor verantwoorde wegwerpartikelen, die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen, zoals hout of bamboe, en volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Meer weten over een duurzame werkwijze? Van een duurzame menukaart tot slim energieverbruik: lees de tips »


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community