Volgende session: Foodyard Market 2024

​De verborgen bar

2 min ■ Blog ■ 12 januari 2016

​De verborgen bar

In de jaren 20 van de vorige eeuw werd in de Verenigde Staten de productie en verkoop van alcohol verboden. Het gevolg: het uitgaansleven ging ondergronds en de cafés werden verborgen voor de autoriteiten zodat men stiekem tóch kon blijven drinken. Om zo’n hidden bar binnen te komen waren de juiste connecties (iemand die de geheime locatie wist) en een wachtwoord vereist.

Goed zoeken dus, in het Deli XL paviljoen. Dan vindt ook u wellicht een gezellige, hidden bar waar u de kunst kunt afkijken van de dienstdoende bartender. Wij spraken Sander Nolen van Fever Tree en ontfutselden hem een receptuur voor een perfecte vermout mix.

Het tijdperk van de mix

Een mix is een mengsel van een alcoholische drank met een non-alcoholische drank, ofwel mixer. Beroemd voorbeeld is de gin-tonic: een sterke drank aangelengd met tonic als mixer. Voeg ijs en de juiste garnering toe en de mix is al klaar om te serveren. Dit in tegenstelling tot een cocktail, die over het algemeen meer om het lijf heeft.

Receptuur

Sander vertelt: “Een goede mix bestaat uit een goed glas, volledig gevuld met ijs, een goede drank en een goede mixer.” Juist omdat een mix relatief eenvoudig te serveren is kan iedere bartender ermee uit de voeten en gasten zijn er gek op. Hij laat ons een mix proeven van 1/3 rode vermout en 2/3 Fever Tree Ginger Ale, gegarneerd met sinaasappel en verse munt. Smaakt het? Zeker!

Tips van Sander

  • De garnering is vooral bedoeld om geur toe te voegen. Een gin met rozemarijn smaakt nog lekkerder als je eerst de geur van verse rozemarijn ruikt. Dat versterkt de smaak. Stem garnering dus goed af op de drank.
  • Gebruik een groot glas, dan komen de aroma’s van de drank en garnering beter vrij.
  • Gasten vragen soms om weinig ijs, een of twee klontjes. Maar het glas helemaal afvullen met ijs heeft wel degelijk een belangrijke functie. Weinig ijs zorgt voor minder koeling en dus smelten de klontjes sneller. Het resultaat is een waterige mix. Een ruime hoeveelheid ijs koelt beter en smelt minder snel. Zo geniet de gast langer van de mix.

Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Ginger ale, fles 50 cl 

Ginger ale, fles 50 cl 

Bekijk product
Munt, bosje 80 gr 

Munt, bosje 80 gr 

Bekijk product

Meer talks voor jou