Volgende session: Foodyard Market 2024

3 bereidingen met pastinaak door Gijs Kemmeren

2 min ■ Blog ■ 4 oktober 2019

3 bereidingen met pastinaak door Gijs Kemmeren

Foodyard goes veggie! De komende weken inspireren we je elke vrijdag met drie verschillende bereidingswijzen van één groente. Nadat chef Gijs Kemmeren eerder al aan de slag ging met rettichsnijboon en bloemkool, laat hij je deze keer zien hoe je drie bijzondere bereidingen maakt met pastinaak. 

1. Pastinaak knoedels

Ingrediënten

Bestel de ingrediënten »

  • 800 gram aardappelpuree
  • 200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 250 gram pastinaakpuree
  • 100 gram crème fraîche
  • 10 gram zout

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten in een beslagkom en gebruik een garde om het tot een soepel beslag te mixen.
  2. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit in mallen voor een halve bol.
  3. Gaar de knoedel 8 minuten in de steamer op 100 °C.
  4. Dek na het garen direct af met slagersfolie en laat afkoelen.
  5. Plaats de knoedsel in de koeling en laat volledig afkoelen.
  6. Haal de knoedels uit de mal. 
  7. Bak de knoedels met behulp van olie goudbruin in een bakpan.
  8. Breng op smaak met zout en serveer direct.

2. Pastinaak poffertjes

Ingrediënten

Bestel de ingrediënten »

  • 400 gram pastinaakpuree
  • 100 gram aardappelpuree
  • 100 gram crème fraîche
  • 150 gram bloem
  • 3 eieren
  • 5 gram bakpoeder
  • Zout

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten in de blender en breng op smaak met zout.
  • Schep het mengsel in een spuitzak met een gladde, ronde spuitmond.
  • Spuit het beslag in doppen in een ingevette bakpan of bakplaat.
  • Gaar de poffertjes op laag vuur.
  • Keer de poffertjes om zodra ze goudbruin kleuren en bak de andere zijde dan ook gaar.
  • Serveer direct of warm later op in de oven.

Tip: Je kunt de poffertjes ook vullen, bijvoorbeeld met een crème op basis van pastinaak, paddenstoelen of ricotta.

3. Zoete pastinaakcrème

Ingrediënten

Bestel de ingrediënten »

  • 800 gram pastinaakpuree
  • 200 gram room
  • 40 gram maïzena
  • 175 gram eidooier
  • 175 gram suiker
  • 20 gram citroensap

Bereiding

  1. Los de maïzena op met een klein beetje koud water zodat er een vloeibaar papje ontstaat. 
  2. Breng de room, de pastinaak en de maïzena aan de kook.
  3. Roer regelmatig door, zodat de pastinaak niet aanbrand.
  4. Kook 1 minuut goed door en haal de pan hierna van het vuur. Blijf wel nog regelmatig roeren; de kans op verbranding is nog steeds aanwezig.
  5. Vermeng de suiker en het eigeel in een bekken en verwarm au bain-marie.
  6. Klopt het mengsel schuimig tot een temperatuur van ongeveer 50 °C.
  7. Giet de nog hete pastinaak erbij en roer goed door tot een glad, dik mengsel.
  8. Laat het geheel afgedekt helemaal afkoelen in de koeling.
  9. Roer de crème nog een keer goed door en serveer met behulp van een spuitzak.

Wil je meer bijzondere groentebereidingen van Gijs Kemmeren zien? Bekijk alle video's » 


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community

Gerelateerde academies