Volgende session: Foodyard Market 2024

​Recept: salade met geroosterde groenten

2 min ■ Blog ■ 19 januari 2016

​Recept: salade met geroosterde groenten

De salade is niet meer weg te denken nu groenten in keukens meer op de voorgrond treden. Het gevolg: de salade is een fantastische, kleurrijke traktatie die in steeds meer zaken een origineel, licht en margerijk voor- of hoofdgerecht vormt. Drie tips voor succesvolle salades en een recept voor een goedgevuld bord groen:

  • Vullen
    Een salade bestaat natuurlijk niet alleen uit sla. Een lunch- of maaltijdsalade wordt vullend door de basis te verrijken met (oer)granen of peulvruchten. Experimenteer met bulgur, spelt, amaranth, freekeh, boekweit of parelgort.
  • Klein maar fijn
    Van snackgroenten kent iedereen de tomaat, komkommer en paprika. Maar telers weten inmiddels vele groenten in miniformaat te telen. Een lust voor het oog en een traktatie op het bord.
  • Kleur op het bord
    Geef uw salade smoel met alle kleuren van de regenboog. Kies bontgekleurde wortelen, chioggia bieten of knalgele bolcourgettes. Echt opvallen? Verras uw gast dan eens met gekleurde rijst of gekleurde quinoa. Maak de salade extra kleurrijk door toevoeging van eetbare bloemen. Naast kleur geven eetbare bloemen ook veel smaak af. Van pittig tot zoet.

    Bekijk eetbare bloemen in de webshop »

Salade met geroosterde groenten

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 5 st pastinaak
  • 5 st topinamboer
  • 2 st winterwortel
  • 1 flespompoen
  • 5 rode uien
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 45 g Knorr Botersaus met Citroen
  • 15 g Hellmann’s Citrus Vinaigrette
  • 1 bosje rode basilicum
  • 1 bos waterkers
  • 1 dl Hellmann’s Basil Vinaigrette

Bereidingswijze

Borstel de pastinaken, topinamboer en de winterwortel goed schoon onder stromend water. Halveer ze of snijd ze in plakken naargelang de grootte. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Maak de uien schoon en snijd ze in parten. Kruid de groenten met zout en peper en besprenkel ze met wat olijfolie. Rooster ze gedurende circa 20 minuten op 175 °C in de oven.

Kook ondertussen een kwart liter botersaus met citroen volgens de bereiding op de verpakking. Voeg vervolgens de citrusvinaigrette toe, zeef het geheel en giet de saus in een sifon. Zet de sifon onder druk met twee patronen. Pluk de waterkers en de basilicumblaadjes.

Verdeel de geroosterde groenten over de borden en besprenkel ze met wat basilicumvinaigrette. Garneer de groenten met wat rode basilicum en de waterkers. Serveer de luchtige botersaus apart.




Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community

Gerelateerde academies