Volgende session: Foodyard Market 2024

7x feiten en fabels over duurzaamheid in de horeca

3 min ■ Blog ■ 4 september 2020

7x feiten en fabels over duurzaamheid in de horeca

Als er ergens veel misverstanden over bestaan, dan is het wel duurzaamheid. Je horecazaak verduurzamen zou tijdrovend, duur en ingewikkeld zijn en daarnaast is het er nog veel onduidelijk over zaken zoals het belang van afval scheiden en de impact van vlees op het milieu. Hoe zit dat? Wij zetten de hardnekkigste feiten en fabels voor je op een rij.

1. Een duurzaam restaurant is niet hip

Fabel. Bij veel ondernemers heeft duurzaamheid nog een beetje een ‘geitenwollensokken’ imago. Voor hen staat een duurzaam restaurant gelijk aan een duffe en stoffige onderneming. Niets is minder waar. Een duurzaam restaurant is hipper dan ooit, deze restaurants bewijzen dat als geen ander.

2. Verduurzamen is duur

Feit en fabel. De ene verduurzaming is natuurlijk kostbaarder dan ander, maar het is zeker niet zo dat verduurzaming per definitie een grote kostenpost is. Sterker nog: het kan (uiteindelijk) ook een hoop opleveren. Afval afvoeren bijvoorbeeld: daar betaal je een hoop voor, terwijl je het grootste deel ervan ook zou kunnen composteren. Ook zonnepanelen of een zonneboiler kunnen uiteindelijk een hoop energiekosten besparen, maar hier komt in eerste instantie wel een forse investering bij kijken.

3. We gooien te veel eten weg

Feit. Hoewel het beperken van de food waste al jaren hoog op de agenda staat in restaurants, wordt er jaarlijks in de horeca nog altijd zo’n 51.000 ton aan voedsel weggegooid. Het aanbieden van een doggybag, gerechtonderdelen als losse compartimenten op de kaart zetten en een dagspecial bereiden van overgebleven ingrediënten kunnen helpen om deze enorm waste in te perken.    

4. Biologisch is beter voor het milieu

Feit en fabel. Op sommige punten scoren biologische producten beter voor het milieu, maar op andere juiste niet. Zo gebruiken biologische boeren geen kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen en dat is gunstig voor het milieu. Aan de andere kant is voor biologische landbouw en veeteelt vaak wel meer grond nodig die dan niet ingezet kan worden als natuur of voor producten die het milieu minder belasten.

5. Duurzame gerechten zijn minder lekker

Fabel. Duurzaamheid heeft niets met smaak te maken, het gaat vooral om de keuze van producten. Kies het liefst voor zo veel mogelijk lokale, seizoensproducten om je foodmiles te beperken en probeer het aandeel vlees en vis op de kaart wat meer te beperken. Meer tips voor een duurzame menukaart vind je hier.

6. Vlees heeft veel impact op het milieu

Feit. Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Dat is vooral te wijten aan het feit dat voor de productie van 1 kilo vlees, gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Daarom is het serveren van minder vlees en meer plantaardige gerechten beter voor het milieu.

7. Lokale producten zijn beter voor het milieu

Feit. Producten die per vliegtuig vanuit tropische oorden naar deze kant van de wereld worden vervoerd, zijn natuurlijk niet echt bevorderlijk voor het milieu. Met het gebruik van lokale producten en seizoensproducten draag je dus bij aan een betere wereld én steun je lokale boeren, telers en ondernemers. Bovendien zijn gasten best bereid wat meer te betalen voor producten met een goed verhaal. Wanneer je gebruik maakt van lokale producten, communiceer dit dan dus ook duidelijk naar je gasten.  

Wil je weten hoe je jouw zaak kunt verduurzamen? Lees de tips »

Bron: Milieu Centraal


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken