Volgende session: Foodyard Market 2024

Deze hippe horecazaken zijn duurzaam

3 min ■ Blog ■ 5 oktober 2020

Deze hippe horecazaken zijn duurzaam

Hoewel het thema duurzaamheid de afgelopen jaren aan een enorme opmars bezig is, heeft de term bij veel mensen nog licht ‘geitenwollensokken-imago’. Een smaakloze menukaart, een stoffig interieur en extreem alternatieve medewerkers zouden dit soort restaurants kenmerken. Niets blijkt minder waar en er zijn inmiddels genoeg horecazaken die dit tegendeel bewijzen. Wij zetten er vijf voor je op rij.

1. Vegan Junkfood Bar

Voor veel ondernemers is de stap groot om over te stappen op een volledig vegan menu, maar de Vegan Junk Food Bar durfde die stap in 2017 al te maken. Het concept is – de naam zegt het al – volledig gebouwd rondom vegan junk food en met succes: binnen drie jaar breidde het concept uit naar vijf vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. En een stoffig imago heeft dit horecaconcept allesbehalve! De Vegan Junk Food Bar heeft, mede dankzij een slimme social media strategie, een modern, stoer en eigentijds imago waar gasten uit binnen- en buitenland maar al te graag naartoe willen.  

2. The Shore

Strandpaviljoen The Shore in Schevening begon in 2005 als een kleinschalige surfschool, maar in 2007 breidde eigenaar Hans van den Broek uit met een horecavergunning. Inmiddels is The Shore uitgegroeid tot een mooi combinatiebedrijf: een surfschool, strandpaviljoen en evenementenlocatie in één. Duurzaamheid zit volledig in het DNA van de onderneming verheven. En met een Green Key Gold Label én een Gaia award op zaak kunnen we gerust stellen dat The Shore een van de duurzame voorlopers in Nederland is.

3. Landgoed Mattenburgh

Het restaurant van Langoed Mattenburgh wordt gerund door Frank en Marloes van Akkeren. En zij hebben een duidelijk doel voor ogen: ze willen het landgoed zelfvoorzienend, duurzaam én nog populairder maken. En dat lukt al behoorlijk goed. Begin 2018 werd het ‘Eetbare Landgoed’ geïntroduceerd. Alles wat groeit en bloeit rondom het landgoed - groenten, fruit, kruiden en exoten – is eetbaar en verschijnt op het menu. Frank en zijn team verdiepten zich daarnaast in de wereld van orthomoleculaire voeding. Het idee is dat je door middel van voedingsstoffen de weerstand kunt verhogen. Daarom worden op het landgoed ook een aantal workshops over orthomoleculaire voeding gegeven. “Inmiddels is wel duidelijk hoe belangrijk het is om gezond te eten,” licht Frank toe. “Onze nationale weerstand moet omhoog, daar ligt ook een verantwoordelijkheid voor de horeca.”

4. Vuurtoreneiland

Ruim vier jaar geleden opende het vuurtorenrestaurant op Vuurtoreneiland en vrijwel meteen vanaf het begin is dit een van de populairste hotspots van ons land. De ervaring is dan ook uniek: per boot worden gasten vanuit Amsterdam opgehaald om vervolgens met prachtig uitzicht van een kwalitatief hoogwaardig diner te genieten, waarin seizoensgebonden, lokale producten centraal staan. Ook wordt er door de chefs veel gebruik gemaakt van duurzame kooktechnieken zoals pekelen, fermenteren en roken én beschikt het restaurants over zelfvoorzienende mogelijkheden dankzij zonnecollectoren en windenergie.

4. InStock

Zo veel mogelijk verspilling voorkomen, dat is de missie van InStock. Oprichters Bart Roetert, Selma Seddik en Freke van Nimwegen hebben met het openen van hun restaurant voedselverpilling letterlijk op de kaart gezet. En het is niet bij één restaurant gebleven: inmiddels zijn er drie restaurants en biedt InStock ook catering, een eigen productenlijn, masterclasses, lespakketten en kookboeken.   

5. Van Rossum Woerden

Het minimaliseren van de druk van de onderneming op de natuur en het milieu minimaliseren, dat is het belangrijkste doel van Van Rossum Stadshotel, Café en Restaurant en Woerden. Dat lukt bijzonder goed: de locatie is hartstikke populair bij gasten én ontving het internationale keurmerk Green Key op het allerhoogste niveau. Ook voor hun medewerkers kiest de horecagelegenheid voor een duurzaam beleid: investeren in het personeel om medewerkers hun talenten volop te laten benutten is een belangrijk speerpunt.

Ook aan de slag om jouw zaak succesvol te verduurzamen? Bekijk de tips »


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community