Volgende session: Foodyard Market 2024

Verminder je waste: 5 tips

2 min ■ Blog ■ 13 augustus 2020

Verminder je waste: 5 tips

In de horeca wordt altijd nog veel onnodig voedsel verspild. Dat kan anders! Er zijn namelijk meer dan genoeg mogelijkheden om voedselverspilling terug te dringen. Ga aan de slag met het verminderen van je waste en draag bij aan een beter milieu, minder afval én minder onnodige kosten.

1. Houd de menukaart beperkt

Ga voor een slim opgebouwd menu. Veel keuze betekent ook veel waste, je moet alle verschillende ingrediënten immers wel in huis hebben. Houd de menukaart dus liever beperkt. Ook kan het helpen om ingrediënten in meerdere gerechten te gebruiken. Zo benut je ingekochte producten optimaal, hoef je weinig weg te gooien bied je toch voldoende variantie aan op de kaart. Merk je op dat bepaalde gerechten nauwelijks worden besteld? Haal ze dan van de menukaart af en vervang ze eventueel door een ander gerecht.

2. Werk weg, gooi niet weg

Verwerk restanten van een eerder moment nog dezelfde dag, bijvoorbeeld vers fruit van het ontbijtbuffet in een frisse smoothie of de restanten van de lunch voor een amuse, garnituur of bijgerecht tijdens het diner. Heb je groenterestjes? Die lenen zich perfect voor een lekkere soep of verwerk ze in een dagspecial.

3. Analyseer reststromen

Hoe strakker het inkoopbeleid, hoe minder voedsel er overblijft en uiteindelijk wordt weggegooid. Blijf dus goed monitoren welke reststromen en over-de-datum-producten je regelmatig terug ziet komen in jouw keuken. Op basis daarvan kun je jouw inkoop succesvol optimaliseren en worden voedselverliezen gereduceerd. Je kunt eventueel zelfs de keuze maken om één medewerker aan te wijzen die zowel het voorraadbeheer doet als de inkoop.

4. Laat de technologie z’n werk doen

Veel kassasystemen geven inzicht in afname en verbruik. Door deze data optimaal te gebruiken, kunt je periode- en seizoensschommelingen voorzien en hier tijdig op inspelen met je inkoop. Daarnaast kunnen slimme oplossingen in de keuken kunnen helpen om afval te analyseren en zo te achterhalen wat er onnodig wordt weggegooid. Een ander goed voorbeeld van slimme technologie die je helpt om je verspilling te verminderen is het Jordy’s Keuken SmartVide concept. Dit revolutionaire concept werkt op basis van een sous-vide cooker met een slim tracking systeem, waardoor je constante kwaliteit kunt aanbieden, efficiënt kunt werken én je waste vermindert.

5. Portionering

Let op de portiegrootte die je gasten aanbiedt. Serveer niet te grote porties; bijbestellen kan altijd. Een andere optie om je gasten de mogelijkheid te bieden om van een gerecht een kleine variant te bestellen. Niet iedereen is een grote eter. Zo hoef je in ieder geval niet een half gerecht weg te gooien.

Meer weten over een duurzame werkwijze? Van een milieubewuste menukaart tot slim energieverbruik: lees de tips »


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken