Volgende session: Foodyard Market 2024

​Serie social: “Wat kan ik vertellen op social media?”

3 min ■ Blog ■ 19 februari 2016

​Serie social: “Wat kan ik vertellen op social media?”

Soms lijkt het moeilijk om telkens weer met een goed verhaal te komen op social media. Maar is het daadwerkelijk zo lastig? Het antwoord is nee. Het is niet nodig om verhalen à la William Shakespeare naar buiten te brengen. Het belangrijkste is: houd het dicht bij jezelf en denk vooral niet te moeilijk. Hoe te beginnen? En wat kan je vervolgens vertellen via social media? Wij helpen je op weg.

Bezint eer ge begint

Sta even stil bij jouw horecazaak en bedenk welk verhaal je online wilt verkondigen. Hoe wil je dat (potentiële) gasten de zaak zien? Als een sympathiek bedrijf dat veel voor goede doelen doet, als een kindvriendelijke zaak, als een restaurant dat veel werkt met streekgebonden producten of als een restaurant dat culinaire hoogstandjes op de kaart heeft staan? Kies (een thema) en wordt gekozen! Dit vertelde we al eerder in het artikel over een geslaagd horecaconcept. Op die manier ben je consistent en kan je jouw zaak onderscheiden.

Wat te delen?

Je weet welk verhaal je wilt vertellen, wat je online wilt uitstralen. De volgende stap is: het verhaal naar buiten brengen? Acht praktische tips die jou op weg helpen.

1. Deel de menukaart. En dan niet per se letterlijk, maar maak visueel wat op de kaart staat. Restaurant Sixteen in Chicago doet dit met onderstaande video. Maar het kan natuurlijk ook met mooie foto’s. Maak hier wel werk van. Niets zo onsmakelijk als slechte foto’s.


2. Tips en tricks. Gasten vinden de skills van een chef reuze interessant. Hoe bakt hij de lekkerste vis of hoe snijdt hij zijn groenten toch zo perfect? Menno Post doet dat bijvoorbeeld met een foto en video waarin hij laat zien hoe hij een kubus maakt van een aardappel.

3. Deel behind the scenes foto’s of video’s. Het liefst waar de passie vanaf spat. Hoe worden gerechten opgemaakt in de keuken, hoe verloopt een zaterdagavond in het restaurant? Deel het!

4. Deel inspiratie. Waar haalt de chef toch telkens zijn nieuwe ideeën voor de menukaart vandaan? Of hoe komt de sommelier tot zijn keuzes voor de wijnkaart? Maakt de chef een reis naar Kopenhagen om daar inspiratie op te doen? Laat het jouw (toekomstige) gasten zien. 

5. De gast wilt steeds vaker weten waar de producten die je gebruikt vandaan komen. Werk je met streekproducten of heb je een eigen moestuin? Gasten zullen hiervan smullen! Ook online.

6. Maak slim gebruik van user generated content, ofwel content die gemaakt is door jouw gast. Een restaurant in New York introduceerde het Instagram menu, omdat ze zagen dat gasten altijd foto's maakten van de geserveerde gerechten. Ze plaatsen op het menu een hashtag (#Comodomenu) en vroegen gasten deze te gebruiken bij het plaatsen van hun foto's op Instagram. Via deze hashtag zijn alle foto's van het menu op te halen. Resultaat: heel veel reuring, online bereik en gasten die niet weten wat ze moeten kiezen aan de hand van de menukaart, nemen gewoon even een kijkje op Instagram.

7. Niet alleen de menukaart is belangrijk in een restaurant. Mensen besluiten ook om ergens te gaan eten aan de hand van de sfeer, het interieur van een zaak. Deel daarom ook foto's of video's van de zaak zelf.

8. Speel in op de actualiteit. Is het bijvoorbeeld bijna valentijnsdag? Mooie kans om hierop in te spelen.

Jouw verhaal vertellen via social media is niet moeilijk, het is een kwestie van doen. Heb je zelf weinig tijd om social media op te pakken? Geef dan een medewerker toegang tot de sociale media, zodat je het niet alleen hoeft te doen. En onthoud: blijf authentiek en deel vooral passie!

What's next?

Dit is het derde artikel in de serie social. Lees ook de andere artikelen:

  1. Welke social media kanalen kan ik inzetten?
  2. Waar voldoet een goede social post aan?
  3. Wat kan ik vertellen op social media?
  4. Hoe krijg ik meer fans op Facebook?
  5. Hoe werken advertenties op Facebook?
  6. Hoeveel tijd kost social media?

Vivian Bruinsma
Vivian Bruinsma
Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community

Gerelateerde academies

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken